....usměvavé oči....

Přemítání o sněhu

12. 12. 2012 21:42

Bílé drobné vločky se klidně a tiše snáší k zemi. Stromy okolo i celý svět je přikrytý pod sněhobílou třpytivou peřinou a spí. Pomalým krokem procházím temným večerem a za sebou nechávám jen pomíjivé bílé stopy, které okamžitě zasypává další vrstva z nebe se snášejících vloček. Usmívám se do tmy a můj pohled míří vzhůru, na řasách mi přistávají kousíčky sněhu. Kráčím tichou krajinou a přemýšlím..o sněhu.

Děti mají sníh rády. S prvními vločkami vybíhají na zahrady a do polí a radostně pobíhají ve snaze zachytit kousek té bílé a studené nádhery. Ale dospělí…se často při pohledu na temné mraky plné sněhové nadílky zhrozí při představě zametání před domem, vyhrnování, bouraček a ledovky. Je sníh opravdu tak špatná věc? Je tu snad jen pro okrasu? I kdyby sníh měl jen na část roku přikrýt ten šedivý chaos měst a zahalit jej do čisté a sněhobílé přikrývky, měl by pro mě smysl. Kdyby tu sníh byl jen pro pobavení a radost malých dětí, měl by pro mě smysl. Kdyby tu sníh byl jen pro tu pravou atmosféru vánočních svátků…jak?

Sníh nás zpomaluje. Brzdí naše kroky. Zkoušeli jste někdy spěchat ve vrstvě čerstvě napadaného sněhu? Moc to nejde… Zkoušeli jste někdy jet rychle autem po bíle zasypané silnici plné závějí? Špatně to dopadá. A proto možná je tu ten sníh v období adventu, v době, kdy se máme zastavit, zklidnit. Kdy máme zpomalit své životy. K tomu nám může pomoci některými lidmi nenáviděný sníh. I tak ale existují ignoranti, kteří přes jasnou výzvu bílého nadělení nedbají varování a spěchají…

Vyberte si. Můžete přijmout nabídku ke zpomalení, k rozhlédnutí a k dětské radosti. A nebo můžete spěchat dál. Pak se ale nedivte, když si natlučete nos. ;-)

Zobrazeno 1001×

Komentáře

Klaudie

Týý jo, úplně super myšlenka :-) Díky :-)

Marteo

A k čemu je sníh po Vánocích, po adventu, když všichni lidé ještě jakoby víc "musí" spěchat?

Ale jinak zajímavá myšlenka :-)

Kupička

Sníh je pořád k tomu samému, ale při adventu se o tom hodí psát. :D ;-)

miho

Že by.. Aby nespěchali ani po Adventu, aby se pomalu rozjížděli, vždyť mají před sebou celý další rok ? ;-)

KataK

Leni, krásný.... fakt úžasný příběh! díky

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio